Älskade ingefära

torsdag, 3 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Nu lite mer om ingefära, en knöl jag bara måste ha hemma. Rent utseendemässigt är ingefärsroten en rätt så oansenlig blek sak. Men ack vilken kraft den besitter. Ett måste att ha hemma i kylen. Ingefäran innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter olerosin, som ger den skarpa smaken. Ingefäran är förutom att vara en antioxidant också slemlösande samt stimulerar cirkulationen och hjälper matsmältningen på traven och fungerar avslappnande. En riktig bästis. Den färska knölen är förstås att föredra framför pulver på burk (som förstås är toppen att strö på filen eller gröten). I asiatiska matbutiker kan man köpa kanderad ingefära, som kan hjälpa matsmältningen på traven. Den färska ingefäran skalar du enklast med en vanlig potatisskalare. Förvara din knöl i svalen.

Två urenkla ingefärsrecept. 

Riv lite färsk ingefära i en kopp. Häll över kokande vatten. Drick som te. Perfekt att ta med i termos vid utflykt i kallt väder. Söta gärna med honung.

Smaksätt rinnande honung med riven ingefära och rivet citronskal. Använd som topping till färsk frukt.

 

Kommentera