Matskurkar

onsdag, 17 oktober, 2012 av Karina Ericsson Wärn
  I dagens SvD kan man läsa en lång välskriven artikel om tomatplockarna i Italien. Läs den! Artikeln beskriver vidriga arbetsförhållanden och löner ingen kan klara sig på. Det är rena rama slaveriverksamheten som bedrivs. Idag. År 2012. Igår kunde vi läsa larmrapporter om fläskfilé som med hjälp av (farlig) färg klätts ut till sin dyrare släkting oxfilé. Vidrigt. Och farligt. Oxfilé äts ju gärna både rosa och blodig, medan fläsk kan rymma otrevligheter, och därför inte skall ätas nästan rå. Väljer man av religiösa skäl bort fläsk, vill man ju också verkligen vara säker på att det inte är en gris man har med sig hem i matpåsen. Skandal. Vad kan vi konsumenter göra för att sätta stopp för slaveri och fusk? Finns det någon konsumentmakt att tala om? Och nu när jag skall gå och handla, vilka tomater kan jag köpa med rent samvete?

Kommentera