Marinerad sill

lördag, 16 december, 2017 av Lars O Ericsson

37408056

Ibland får jag frågan om det inte är något jag saknar i matväg i Paris. Förutom mörat kött som fått hänga så att det blivit nästan svart på ytan, är det ärligt talat inte mycket jag saknar. Kanske i så fall färska Smögenräkor. Men ansjovis eller Kalles kaviar då? brukar man undra. Nej, de kan jag leva utan. Knepigare är det med sill. Inlagd sill, örtsill, krydd- och senapssill, för att nu bara nämna några av de läckra sillsorter som vi har i Sverige. Lyckligtvis har jag funnit en fullvärdig ersättare i filets de hareng marinés à l’huile – marinerade sillfiléer på franskt vis. Lätt rökta sillfiléer, som finns att köpa i de flesta matbutiker, läggs i en marinad bestående av rapsolja, hel svartpeppar, skivad gul lök och slantade morötter. De får ligga i marinaden minst en vecka i kylskåp, så att filéerna och eventuella ben mjuknat, liksom löken och morötterna. Vid servering läggs de oljeglänsande filéerna – två per person brukar vara lagom – på en bädd av skalad, ljummen och skivad potatis, varpå anrättningen toppas med löken och morötterna. Till sist hälls lite av oljan från marinaden över det dela. Resultatet är en sillmåltid som är rätt annorlunda jämfört med vad vi är vana vid i Sverige. Men jag lovar, den är väl så god. Och den som inte vill marinera själv, hittar filets de hareng bland förrätterna på många restauranger. Det rör sig om klassisk fransk husmanskost, när den är som bäst.

 

Den här texten är hämtad ur boken ”Paris är hjärtat och navet” av Lars O Ericsson. Du kan klicka hem den här på sajten, om du vill läsa lite mer om vad som är speciellt med Paris enligt Lars O.

Kommentera

Lästips

Charlotte Birnbaum

av Lars O Ericsson söndag, 16 juni, 2013

Wepler

av Lars O Ericsson onsdag, 8 januari, 2014

Årets Granntant heter ….

av Lars O Ericsson måndag, 21 oktober, 2013

Ut ur garderoben, del 1.

av Lars O Ericsson fredag, 24 augusti, 2012

Hermès – från stilbildare till stilikon

av Lars O Ericsson lördag, 1 december, 2018

Dold pärla i Stockholm

av Lars O Ericsson lördag, 13 juni, 2015

Vaginal massage

av Lars O Ericsson söndag, 23 februari, 2014

Diors parfymör

av Lars O Ericsson onsdag, 24 juli, 2013

Klädvårdstips

av Lars O Ericsson söndag, 6 april, 2014

Vintage fashion

av Lars O Ericsson onsdag, 8 april, 2015
Bläddra i arkivet