Middagstips

söndag, 17 september, 2017 av Camilla Thulin

Mina helger ser i princip likadana ut. Tvättstuga, storhandla, långpromenader, hempyssel, städa, rensa och laga mat. Så här även denna helg förlupit. Tänkte dela med mig av min favorit lax med tillbehör. Gravad lax är min absoluta laxfavorit, sedan kommer en variant från väninnan Monika Ahlberg, som alltid gör funktionella recept. Hennes lax med rosépeppar är bäst, mjäll och perfekt.

Sätt ugnen på 225 grader liksidigvärme.     Lägg smörpapper i en ugnsfastform.           Beroende på hur många ni är, lägg i ett antal laxbitar, som på bilden, smörj dem med olivolja, stöt rosépeppar i en mortel och strö över och lite flingsalt. Ställ in fisken i den varma ugnen i exakt 7 minuter.

Till detta serverar jag en potatissallad, har då kokt potatisen, antingen dagen innan eller på morgonen. Bestäm mängd efter antal personer, eller gör lite extra och ha i kylskåpet. Skär potatis i skivor, skiva en rödlök – jag låter den ligga i varmt vatten en stund, för att få bort den vassa smaken – finhacka en massa bladpersilja. Stöt lite rosépeppar. Lägg allt på ett fat eller i en skål, blanda företrädesvis med rena tassar. Ringa olivolja, skvätt några droppar vinäger och smaka av med favorit saltet. Till detta brukar jag servera en god Rhode Island inspirerad sås. Det viktiga i den såsen är att majonnäsen antingen är hemgjord eller är Hellmans real mayonnaise, all annan helfabrikat är urusel. Nu till såsen, som blir gräddig. Återigen hur delarna ser ut beror på hur många man är. Lika del majonnäs, som créme fraiche, blanda samman, smaksätt med sweetchili sås och tabasco, smaka av. En smaksak hur starkt man vill ha det. När jag inte har lax till brukar jag helsteka en kyckling på söndag och sedan tugga på resterna hela veckan till lunch. En rätt jag aldrig tröttnar på. Man kan alltid ha lite citron och chiliflakes redo.


Kommentera