Läsarfråga om stickat

onsdag, 7 januari, 2015 av Oss Granntanter Emellan

knitting-crochet-patterns-columbia-minerva

Från: Anna. Ämne: Sy in stickat: Meddelande: Tack för en fantastiskt kul sida! Jag lär mig massor varje dag och får också glamour och rejäla råd. Nu skulle jag behöva be om ett till.

Jag undrar om det går att sy in stickade plagg. Jag använder gärna koftor och tröjor i ull och kashmir, men tycker ofta att formen på plaggen är ganska fyrkantig och att de hänger som en stor tråkig säck under bysten. Tror inte att det har med fel storlek att göra utan helt enkelt på att de är designade med rak passform och jag är timglasformad. Sitter plaggen bra över armar, axlar och byst så är de nästan alltid för stora i midjan. Går det att ta med dem till en ändringsskräddare för att få dem lite insydda i midjan? Jag vet just stickade plagg är lite speciella vad gäller att sy och klippa i dem så därför frågar jag er om råd.

Med vänliga hälsningar/Anna

Granntanterna svarar: Hej Anna! Vad trevligt att du uppskattar våra glada tillrop. Sy in stickat går alldeles utmärkt. Jag brukar nåla in och prova av så att det sitter som jag vill – säkerhetsnålar är enklast att använda. Sedan är det bara att stoppa in tröjan i symaskinen på zigzag, men öva gärna först på ett avlagt plagg, så att trådspänning blir bra. Är det zigzag, så blir sömmen lite flexibel. Blir det mycket sömsmån, är det bara att klippa bort och sedan zigzagga ihop sömen, sedan pressa lite lätt med ett ångstrykjärn med mycket ånga.

Tvätttips till cashmire/Ull är 30 grader hand/ulltvätt i maskin, sedan in med plagget på högsta värmen i torktumlaren i 1 minut. Fibrerna lyfter och blir luftiga och fina.

Har du ingen maskin, köp genast en begagnad och börja sy, det är roligt och man slipper kasta en massa saker, man ska återvinna precis som du tänker och sy om. Lycka till, hör gärna av dig igen om du stöter på patrull. Bästa/Camilla

 

 

 

Kommentera

Lästips

Årets Granntant 2014: MARIA LANTZ

av Oss Granntanter Emellan fredag, 10 oktober, 2014

Med slimmad budget i Paris

av Oss Granntanter Emellan lördag, 25 augusti, 2012

Om smycken

av Oss Granntanter Emellan söndag, 30 december, 2012

Klänningen, del 1.

av Oss Granntanter Emellan söndag, 14 april, 2013

Favoriter i Paris

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 5 november, 2014

Kläder på jobbet

av Oss Granntanter Emellan torsdag, 15 juni, 2017

Karlar med stil (2)

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 15 oktober, 2014

Handkräm på!

av Oss Granntanter Emellan lördag, 10 oktober, 2015

Stiltips till karlarna

av Oss Granntanter Emellan tisdag, 2 oktober, 2012

Cooking Classes Bodrum

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 25 februari, 2015
Bläddra i arkivet