Mustafa Kemal Atatürk

torsdag, 26 december, 2013 av Camilla Thulin

Vart man än vrider och vänder sig i Turkiet ser man ikoniska bilder av Mustafa Kemal, 1881-1938, det moderna Turkiets skapare och första president, 1923-38. Under den militära utbildning, sägs det att en av lärarna kallade honom ”Kemal”, vilket betyder ”den fullkomlige”. Det var han som, moderniserade landet mot en västlig riktning och införde det latinska alfabetet, med hjälp av en svensk. Flyttade huvudstaden till Ankara istället för Istanbul, för att bli kvitt den osmanska kulturen. 1934 gav han kvinnorna full rösträtt, det första muslimska landet, fortfarande låg Frankrike -44, Italien -45, Kanada-50 och Schweiz -71 efter. 1933 fick han efternamnet ”Atatürk” – turkarnas fader, efter att ha infört en namnreform att alla ska ha ett efternamn.

image

image

image

Kommentera