Riv Kina slott

måndag, 25 november, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Min artikel igår här hos Oss Granntanter Emellan om anklagelserna mot Gudrun Sjödén, att hon exploaterar samernas kultur, ledde till ett väldigt tyckande på Facebook. Vad jag tycker framgår av artikeln. Låt oss inspireras, mixa tider och stilar.

Tänk om 1700-talet inte vurmat för det kinesiska, då hade exempelvis inte Kina Slott funnits som ett vackert utflyktsmål på Drottningholm. Och om man skulle hålla sig till att (som någon föreslog) som designer/kreatör absolut inte låta sig inspireras av något annat än den egna hembygden, hur hämmande skulle inte det vara. Ta mig själv, jag är född i Eskilstuna, ponera att jag skulle vara designer … skulle jag då bara få använda mig av Assa Stenman, Tors Hammare i Torshällaån, det omkringliggande landskapet och dess fauna – som avstamp för mina designidéer. Nä, så tokigt tänkt. Fram för mer blandat tack, med influenser från allt som nu kan tänkas inspirera.

Och de här diskussionerna om censurera historien, i form av att ta skriva om exempelvis Barna Hedenhös. Vad är det för idioti. Bättre att förklara hur krokigt man en gång tänkt, och varför. Tänk om den där typen av censurtänk och gräv-endast-i-din-egen-mylla skulle få råda, skulle vi då riva Kina Slott (som kan ses som en exploatering av det asiatiska, eller…)?

Bilderna från Statens Fastighetsverk.

Kina_slott_1763

kina_slott_fasad-width232height233 kina_slott_syddarummet-width232height233 kina_slott_gronasalongen-width712height474

Kommentera