Har du för stora porer?

söndag, 17 november, 2013 av Karina Ericsson Wärn

skin-care-tips_355

Eftersom vi lever i en tidsålder där det mesta på kroppen skall minska i storlek för att få väl godkänt, så har vi också börjat tycka att inte bara vår stjärt är för stor, utan även våra porer. I jakten på mindre porer så borde till och börja med förstoringsspeglar förbjudas. Speglar man sig i en sådan ser minsta lilla por ut som en krater av megaformat. Är den dessutom fylld med något svart, så känns det som om man har en avskrädeshög mitt i ansiktet, och så är man där och petar och klämmer. Resultatet blir ofta förödande. Fula klämmärken, svullnader, och i värsta fall en inflammation. Skulle du komma i närheten av en förstoringsspegel, så kom ihåg att ingen annan ser din hud på det sätt som den visas upp i den där spegeln. Man varför uppstår egentligen pormaskar, och hur gör man för att trolla bort en finne som dykt upp vid ett illa valt tillfälle?

Kroppen producerar ständigt talg (sebum) som med ett enklare ord helt enkelt är hudfett. Produceras det för mycket så korkas porerna lätt igen av fett och hudceller, och vips – man har blivit med små pormaskar (komedoner). Det finns två typer av pormaskar, öppna och stängda. Den öppna pormasken är den vi tycker sämst om, för den visar som sig som en liten svart prick i huden och får porerna att bli tydligare, och därmed uppfattas som större. Enda trösten är att det svarta inte är smuts. Det är ett pigment. Samma pigment som hjälper oss att bli bruna när vi solar. Den pormask vi dock borde sky som pesten är den stängda pormasken. Den kan nämligen inte ta sig ut, utan placerar sig under hudytan som en liten kula. Eftersom den stängda pormasken är instängd så brukar det inte dröja länge innan den förvandlats till en förhatlig finne.

Tyvärr finns det inga mirakelkurer som trollar bort pormaskar. Att arbeta med förebyggande hudvård som förhindrar porerna att täppas till är vad som gäller. Vad som är viktigt vid inköp av nya hudvårdsprodukter och smink är att undvika allt som innehåller olja. Välj också alltid preparat som är icke-komedogena, det vill säga produkter som inte innehåller några ämnen som täpper till porerna. De flesta kan dock använda produkter som innehåller komedogena ingredienser utan att få något som helst problem med tilltäppta porer.

Kom-ihåg-om-pormaskar:

Pormaskar kan tillfälligt avlägsnas med särskilda porplåster. Plåstret fästs på huden och när det dras bort så följer pormasken med. Oftast ska huden vara våt. Men läs bruksanvisningen noga.

Ett ångbad vidgar tillfälligt talgkörtelns mynning och kan därmed hjälpa pormasken att fly sin kos.

A-vitaminsyra som är en receptbelagd produkt är effektivt mot pormaskar.

Icke komedogena produkter, som inte täpper till porerna, kan även saluföras med begrepp som ”Icke-aknegen”, ”non-comedogen”, ”non-comedogenic”.

Att en produkt är ”oil-free” är inte samma sak som att den inte täpper till porerna.

Applicera ett anti-akne preparat på kvällen och låt det verka under natten.

Kommentera