Nostalgi

onsdag, 6 november, 2013 av Camilla Thulin

Gick förbi Södertorn idag, plötsligt upptäckte jag den lilla underbara fontänen av Niki de Saint Phalle. Ett gäng badande damer. Har sett den förut, men just idag lyste den lite extra i det fula området – en liten juvel. Blev nostalgisk, eftersom jag och min familj tillbringade mycket tid på Moderna Museet i Stockholm på 60-talet.  Kommer i håg utställning ”She the cathedral”. Det var en enorm fyllig kvinnokropp som låg på rygg, målad i fantastiska färger och till råga på allt kunde man promenera in i tantans sköte, detta var 1966. Kroppen hette Nana. Mina föräldrar köpte några roliga uppblåsbara varianter, en jättestor cerise hade vi hängande utanför en paradingång. Väldigt snyggt till de grå granitpelarna. Konstnärinnan ifråga var intressant, hon började som fotomodell med omslag på Vogue på 50-talet. Höll ihop med skulptören som gjorde stora sköna mekaniska mobiler, Jean Tinguely. Det stod en samling av hans skulpturer utanför Moderna förut, hoppas de står kvar, väldigt roliga och tidstypiska. Ingen av dem lever längre, hon gick bort 2002 och han -94.

image

image

Kommentera