SL är skit (och skattesmitare?)

tisdag, 3 september, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Varsågoda, håll till godo, en liten diskussion jag haft/har på Facebook. Det började med att jag skrev så här till SL (Stockholms Lokaltrafik): Hej SL! När jag fyller på min reskassa i automaterna som finns på tunnelbanestationerna, så är inte momsen specificerad på kvittot. Jag har f-skattsedel och reser med er i arbetet, dvs behöver deklarera momsen. Kan ni korrigera detta? Jag kan ju inte vara ensam om att vilja ha ett kvitto med moms. Tror för övrigt att momsen enligt lag måste framgå på kvitton.

En läsare hänvisade till SL sajten där det står så här: Reskassan är bara ett sätt att förvara pengarna på. Det är först när en biljett bildas med reskassan som det räknas som ett köp och det är då som momsen måste registreras enligt skattereglerna. Detta ger möjligheter att i framtiden köpa saker med reskassan som har en annan moms än resor. Om du behöver se momsen, för att till exempel redovisa utlägg, kan du skriva ut en historik som visar de 15 senaste resorna. Det kan du göra själv i alla automater eller be om hjälp hos personal i spärrkiosker eller på SL Center.

Olika läsarkommentarer har sagt detta:

”Ett sätt att förvara pengarna på”… Det måste ju i så fall betyda att man närsomhelst can omvandla sin reskassa till cash då eller?

Ja, jag undrar också. Hallå SL, kan jag plocka ut pengarna igen? Och hur ser räntan ut?

Karina, SL reskassa är ditt nya pensionssparande.

Hur och när redovisar SL sina momsintäkter?

Om det där på SL-sajten stämmer hur kommer det sig då att momsen redovisas när man fyller på kortet i Pressbyrån?

Man får anta att en hel del reskassor aldrig förbrukas. Redovisar SL då ej moms för dessa belopp som förmodligen blir svindlande i längden? Det måste ju vara skattejuridiskt tveksamt.

Jaha SL. Hur står det till med den egna momsredovisningen? SL suger på alla sätt och vis. När skolorna startade häromdagen, och alla så att säga var back-in-business, vad gjorde man då: slår till med värsta biljettkontrollen. Jag är anhängare av att man skall köpa biljett, och inte planka, men SL:s attityd, att så fort barnen har studiedag mitt i terminen,ha extra kontroller – är bara taskigt. I Paris öpnnas tunnelbanespärrarna vid stora helgdagar och festdagar så att alla kan åka gratis. Här i Stockholm får vi imorgon besök av Mr President. Att ta sig genom stan kommer … inte gå. Enda som står till buds är tunnelbanan som kommer bli överfull (vilket den redan är i rusningstrafik). SL hälsar att man inte kommer sätta in fler tåg.

Ursäkta mig, men jag tycker SL är skit. Ingen skit må nu regna över alla trevliga spärrvakter och chaufförer, det är företaget som är skräp. Som hundägare önskar jag också att hundvagnarna alltid fanns på samma ställe, fram eller bak spelar ingen roll, eller i mitten. Nu får man springa gatlopp längs med perrongen med hunden. Ser sällan en massa folk springa benen av sig dock, för att slippa sitta i hundvagnen. Det borde väl alla allergiker göra? Springa för att hamna rätt …eller smygåker de bland pälsdjuren?

Uppdatering klockan 18.43, SL svarar och säger så här: Hej alla som skrivit i tråden! Det är bara när man köpt en biljett som det räknas som att man gjort ett köp och som skattereglerna ser ut i dag är det först då som momsen får registreras. Det går att lösa in de pengar man har på sin reskassa mot en administrationsavgift på 50 kronor. /Olof, SL

 

Kommentera