Thomas & Abba

torsdag, 25 juli, 2013 av Karina Ericsson Wärn

I ateljén hos granntanten Camilla arbetar idel superduktiga och makalöst trevliga personer. En av dem är skräddarmästaren Thomas Nordin. Nu säljer han ut sin samling av Abba-memorabilia. Jag citerar direkt från auktionssajten:

Allt började 1974, då den nioårige Thomas Nordin bänkade sig framför teven för att se den svenska uttagningen till Melodifestivalen. Men han somnade och missade ABBA.

Under Eurovisionfinalen i Brighton höll han sig däremot vaken och följde kvartettens väg till seger. Av sin mamma fick han singeln Waterloo och på den vägen är det. Thomas har ABBA att tacka för mycket. Det är till och med så att hans karriärval är orsakat av ABBA. När han såg deras fantastiska kostymer blev han så fascinerad att han bestämde sig för att bli skräddare. Idag jobbar han som skräddarmästare och tillskärare och gör scenkostymer.

Thomas Nordin började samla allt han kom över vilket idag, 39 år senare, resulterat i häpnadsväckande 25 000 objekt. Bland föremålen finns skivor där bland annat LP:n med Ringring, Japan 1973, singel Waterloo, alt. mix, 1974, maxisingel Hovas Vittne och maxisingeln Sång till Görel sticker ut. Samlingen innehåller också ovanlig merchandise från USA, Japan och Australien med bland annat ABBA-träskor som bara tillverkades för den amerikanska marknaden, sällsynta ABBA-tvålar och ABBA-dockor, omfattande klipp och böcker samt udda affischer.

1999 lånades hela samlingen ut till utställningen ABBA The Exhibition på Nordiska Museet i Stockholm. Thomas lånade även ut skivor till den turnerande utställningen ABBA World, som bland annat ställdes ut i London, Australien och Ungern och som äntligen får sitt fasta hem på ABBA The Museum som öppnar den 7 maj i Stockholm.

Jag hoppas auktionen kommer gå bra, men inte för bra, då det är Thomas (på bilden i egensydd och egenbroderad väst) som skapar mina ateljésydda klänningar med sina egna händer.

 

 

Kommentera

Lästips

Trenchcoaten

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 april, 2013

Filodegslasagne

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 mars, 2013

Alexander McQueen del 3/4

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 juli, 2014

Klädd i svart – mina bästa tips

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 september, 2013

Nu blir det reklam!

av Karina Ericsson Wärn måndag, 17 december, 2012

Beckmans modefrågor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 februari, 2014

Karins skofråga

av Karina Ericsson Wärn måndag, 29 maj, 2017

Ditt bästa badplagg

av Karina Ericsson Wärn fredag, 19 juni, 2015

Bönsallad

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 juni, 2014

Tjuvar i modevärlden

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 1 augusti, 2013
Bläddra i arkivet