Klimakterieboken

måndag, 15 juli, 2013 av Camilla Thulin

Jag har blivit ombedd att skriva ett kapitel i Bonnier Faktas stora bok om klimakteriet. Det är rad olika kvinnor som ska skriva en text var. Tackade nej först, eftersom jag aldrig haft någon relation till klimakteriet, aldrig läst om det eller varit intresserad överhuvudtaget. Men jag ändrade mig, för ju mer jag funderade så insåg jag plötsligt att klimakteriet är ett inverterat kvinnoförtryck. En sak är menopaus, då menstruationen upphör och det är ju gudsgåva till kvinnan.  Plötsligt slipper hon preventivmedel och den månatliga tjatiga blödningen alla kvinnor är så sjukt trötta på. I vårt land har man på något sätt inbillat kvinnan att hon förlorar sin kvinnlighet iochmed detta! Skitprat, mina väninnor i 70-årsåldern är mer kvinnliga än alla. De är så kloka, snygga och allmänt fantastiska! Om ordet klimakterie med allt vad det innebär ska få finnas kvar; typ klimakteriekärring – arg tant, klimakteriesvettningar – man blir varm…osv….Då befinner sig varenda människa jag känner oavsett kön, ålder etnicitet och sexualitet i klimakteriet! Alla är arga och svettiga och blir feta  oavsett ålder och kön. Ett ypperligt tillfälle att trycka till den vuxna kvinnan, då hon blivit själsäker och stolt. Det värsta är nog att de flesta suger åt sig, men jag hoppas att det är en generationsfråga. Mina +45 väninnor nämner aldrig ett ord om detta, möjligen när jag inte hör, men tror inte det. Det känns som ett gammalmodigt sätt att trycka till kvinnor, istället för att informera alla oavsett kön att kroppen ändrar sig ständigt och att det är normalt och vi alla reagerar på olika sätt, kvinnor som män. Mer om detta i min text i Klimakterieboken, för nu ska det avreageras på dumheter. Förresten, undra när Den stora hormon boken om män kommer. ….en kvinna blir gråhårig och gammal, medan en man blir en silverräv med pondus eller får de grå tinningarnas charm. Det är väl ändå dags att se om uttrycken och göra dem jämlika. Jag är förtjust i mina grå tinningars charm, snygga och de lyser upp lite.

image

Kommentera