Dietrichs herrbyxa

onsdag, 26 juni, 2013 av Karina Ericsson Wärn
1933 anlände Marlene Dietrich till Paris med tåg. På stationen väntade sensationslysten press. Det gick nämligen ett rykte om att polisen meddelat stjärnan att om hon satte foten på perrongen, iklädd långbyxor, skulle hon få vända om.

Kort historik: Ja, så tabubelagt var det med en kvinna i byxor. Och vad hände? Jo, Marlene Dietrich klev av tåget klädd som en man i en elegant tredelad kostym och herrskor. Och fick stanna. Andra tidiga herrbyxpionjärer är förstås Greta Garbo och Katharine Hepburn. I Paris skulle det dröja ända fram till 1970-talet innan kvinnor iklädda byxor accepterades. Förtjänsten var delvis Yves Saint Laurents som i slutet av 60-talet lanserade kostymen för henne, en look som Bianca Jagger på 1970-talet anammade med hull och hår.

Kännetecken: Den välskräddade herrbyxan har hög eller normal midja, gärna rejält djupa framfickor och ordentligt vida samt långa ben (med eller utan slag).

Bra Kombinationer: Herrbyxan behöver inte bäras ihop med en kavaj. Tillsammans med en t-shirt eller ett linne blir slutresultatet både snygg och avslappnad. Eller varför inte en vit skjorta av maskulint snitt, med långa (oknäppta) manschetter till herrbyxan? Nonchalantare och mer ”rätt” kan det inte bli.  Till den generösa gubbrallan passar både gympaskor och loafers. För en tidstrogen Bianca Jagger look satsar du på ett par skor med platåsula.

Tänk på: Om byxorna smiter åt över stussen måste du tänka på att grunda rätt, gärna med en trosa som har korta ben och håller ett stadigt grepp om stjärten.

Extra: Faktum är att byxförbudet glömdes bort, det vill säga i praktiken var det faktiskt förbjudet för kvinnor i Frankrike att bära byxor ända fram till 2013 då fadäsen upptäcktes.

Kommentera

Lästips

Madame Grès, del 1.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 maj, 2017

Designern Ida Sjöstedt bestulen

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 6 mars, 2014

Camillas lingonparfait

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Fru Bloomer och byxan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 december, 2014

Kroppshår

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 december, 2012

La Grande Epicerie

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 april, 2014

Sallad med marinerad rödkål

av Karina Ericsson Wärn söndag, 9 juni, 2013

Underbara spetsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 27 oktober, 2017

Marni

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 15 maj, 2013

Klädd på jobbet

av Karina Ericsson Wärn söndag, 27 januari, 2013
Bläddra i arkivet