Italiensk kalvstek i Paris

lördag, 11 maj, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Ikväll blir det kalvstek på italienskt vis, som jag kallar det. Kalvsteken är fint putsad och bunden av vår slaktare Le Foll på Rue de Seine. Han har klätt den med prosciutto för att ge den smak men inte minst för att den skall behålla sin saftighet. Så här gör jag: bryner kalvsteken i en panna. Steker sedan lite lätt i gjutjänsgrutan: finstrimlade morötter/vårlök/finhackad vitlök. Lägger den brynta steken i grytan. Vispar ur stekpannan med lite vatten och häller över steken. Petar ner några hela sardeller bland grönsakerna. River lite skal av en tvättad citron över steken. Pepprar och saltar (försiktig med saltet då både skinka och sardeller ger sälta). Häller sedan över lite kycklingbuljong (ännu hellre kalv) och ett par glas vitt vin. Ett glas har jag redan hällt upp åt mig själv. Kocken måste alltid få ha det trevligt i köket. Låt stek och grönsaker bräsera i grytan i cirka 50 minuter. Ta upp steken. Låt vila under folie en kvart. Känns såsen för tunn? Addera lite beurre maniere, dvs en klick smör som du arbetat in en msk mjöl i. Duka. Tänd de levande ljusen. Ost till dessert? Den måste fram nu för att inte vara för kall. Skär upp tunna skivor av steken. Lägg upp på vackert fat och lägg grönsakerna över. Om du vill kan du servera kokt potatis till, vi nöjer oss med kalv och grönsaker.Tips: lägg en gammal dagstidning under skärbrädan innan den skärs upp. Blir lättare att städa då.

20130511-185328.jpg

20130511-185525.jpg

20130511-185540.jpg

20130511-185555.jpg

20130511-185611.jpg

20130511-193641.jpg

20130511-195213.jpg

Kommentera